خراب شدن یا درست جا نرفتن دنده خودرو یکی از مشکلات رایج در اتومبیلهایی با گیربکس دستی است. این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. با این حال اگر متوجه هر گونه ایرادی در دنده اتومبیلتان شدید باید هر چه سریعتر برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است آسیبی جدی به سیستم گیربکس خودرو وارد شود. ما در ادامه این مطلب قصد داریم به طور مفصل درباره دلایل خرابی دنده خودرو صحبت کنیم. اگر در این باره کنجکاوید و دوست دارید با روشهای پیشگیری از این مشکل بیشتر آشنا شوید؛ همراه ما بمانید.
دلایل بد یا جا رفتن نرفتن دنده در خودرو
درست جا نرفتن دنده اتومبیل میتواند دو علت داشته باشد. اول اینکه راننده از مهارت کافی برخوردار نیست که چنین موردی به ندرت اتفاق میافتد و دوم اینکه خودرو دارای مشکلات فنی است. دلایل خرابی دنده خودرو که میتواند زمینهساز درست جا نرفتن دنده باشد به شرح زیر است.
کلاچ را به طور کامل فشار نمیدهید!
اولین دلیل بد جا افتادن دنده خودرو، کامل فشار ندادن کلاچ است. این عامل را میتوان یک عامل انسانی دانست که با کمی تمرین و دقت قابل برطرف شدن خواهد بود. خودرو هایی که دنده دستی دارند دارای سیستم کلاچ هستند و راننده برای تعویض دنده باید کلاچ را فشار دهد. زمانی که راننده بدون اینکه کلاچ را به طور کامل فشار دهد، دنده خودرو را عوض میکند به سیستم گیربکس فشار وارد میشود. در چنین حالتی احتمالاً میتوانید صدایی غیر عادی از گیربکس خودرو بشنوید.
دیدن کنید: لوازم یدکی آریو
دیسک و صفحه کلاچ مشکل دارد.
عوض کردن دنده زمانی به راحتی انجام میشود که دیسک و صفحه کلاچ خودرو سالم باشد. در صورتی که این دو آيتم دچار مشکل شده باشند، دنده درست جا نمیافتد. اگر با مشکل جا نرفتن دنده رو به رو هستید وضعیت دیسک و صفحه کلاچ را بررسی کنید. تمام شدن دیسک کلاچ و یا چرب شدن آن میتواند عامل اصلی به وجود آمدن چنین مشکلی باشد.
سیم کلاچ درست تنظیم نشده است.
تابیده شدن، خشکی و یا سفتی سیم کلاچ نیز در درست جا نیفتادن دنده تأثیرگذار است و میتواند از دلایل خرابی دنده خودرو باشد. اگر سیم کلاچ مشکلی داشته باشد باید هر چه سریعتر آن را تعویض کنید تا دچار خسارتهای مالی و جانی نشوید. البته در اغلب مواقع با تنظیم سیم کلاچ مشکل برطرف میشود و نیازی به تعویض سیم وجود ندارد.
علائم خرابی دنده خودرو
زمانی که دنده خودرو دچار مشکل شده باشد، دنده به درستی جا نمیرود. علاوه بر این صداهایی غیرعادی نیز در هنگام تعویض دنده یا رانندگی به گوش خواهد رسید. این صداها هر کدام میتوانند نشانه وجود یک مشکل خاص باشند.
- صدای زوزه: اگر چرخ دنده های خودرو آسیب دیده باشند و یا بیش از اندازه ساییده شده باشند؛ شما میتوانید صدایی مانند صدای زوزه را وقتی که دنده خلاص است بشنوید.
- صدای جرینگ جرینگ: مشکلات بلبرینگ خودرو باعث به وجود آمدن صداهایی مانند جرینگ جرینگ میشود. البته لقی محورها نیز میتواند علت به وجود آمدن این صدا باشد.
- صدای بسیار بلند درگیری دندهها: وقتی کلاچ تنظیم نباشد و یا اهرم دسته دنده خراب باشد، صدایی مانند روشن شدن دستگاه آب هویج گیری را خواهید شنید. البته منشأ این صدا میتواند عوامل دیگری مانند خرابی ماهک، تعویض نادرست دنده و یا خرابی غلاف کشویی نیز باشد.
به جز شنیده شدن صداهای نامتعارف در حین رانندگی، نشت مایعات هم میتواند علامت دیگری از خرابی دندهها باشد. ما به شما توصیه میکنیم که همیشه سطح مایع گیربکس را بررسی کنید تا در صورت نشتی خیلی زود متوجه این مسئله شوید. مایع گیربکس قرمز رنگ بوده و به راحتی قابل تشخیص است.
دیدن کنید: لوازم یدکی برلیانس
علت خرابی دنده خودرو
دلایل خرابی دنده خودرو بسیار متنوع است. با این حال برخی از دلایل اصلی خرابی دندههای خودرو عبارتاند از:
خرابی سنسور الکتریکی
خودروهای جدید برخلاف خودروهای قدیمی دارای سنسورهای زیادی هستند که وظیفه کنترل بخشهای مختلف را بر عهده دارند. اگر در حین رانندگی و بعد از فشار دادن گاز نتوانید دنده را به موقع عوض کنید، احتمالاً سنسور الکترونیکی مشکلی دارد. برای رفع این مشکل باید به تعمیرگاه مراجعه کنید.
بیکیفیتی و یا کمبود روغن واسکازین
کمبود این روغن میتواند روی سیستم انتقال خودرو اثر منفی بگذارد. اگر میزان این روغن در خودرو کاهش پیدا کرده و یا بو و کیفیت آن تغییر کرده است باید هر چه سریعتر روغن را تعویض کنید. همچنین استفاده از روغنهای بیکیفیت نیز میتواند باعث آسیب دیدن گیربکس خودرو شود. روغنهای بیکیفیت زود خراب میشوند و بوی سوختگی میگیرند.
خرابی ماهکهای دنده و فلایویل
ماهک دنده قطعهای است که در گیربکس قرار دارد و وظیفه آن انتقال کشویی دندهها است. اگر این قطعه دچار شکستگی یا فرسودگی شده باشد، دندهها به خوبی در جای درست خود قرار نمیگیرند. فلایویل نیز یکی دیگر از قطعات مهم در گیربکس است که خرابی آن میتواند علت بروز بسیاری از مشکلات مانند خرابی دندههای خودرو باشد.
ایرادات اهرم تعویض دنده
گاهی اوقات خرابی اهرم تعویض دنده باعث به وجود آمدن مشکلاتی در حین عوض کردن دنده خودرو میشود. برای مثال خرابی این قطعه مانع از درست جا خودرو دنده میشود. تشخیص دلایل خرابی دنده خودرو نیاز به تجربه دارد. اگر دنده اتومبیلتان دچار مشکل شده است به یک تعمیرگاه مراجعه کنید تا تعمیرکار با بررسی خودرو اقدامات لازم برای رفع ایرادات خودرو را انجام دهد.
راههای جلوگیری از خرابی دنده خودرو
با رعایت برخی نکات ساده میتوانید جلوی خرابی دنده خودروهای دستی یا غیر اتوماتیک را بگیرید.
- به هیچ وجه از دنده به عنوان تکیهگاه دست خود استفاده نکنید. برخی از افراد عادت دارند که همیشه در حین رانندگی دستشان را بر روی دنده بگذارند. این عادت غلط باعث استهلاک دنده خودرو میشود.
- زمانی که میخواهید خودرو را متوقف کنید؛ حتماً دنده را خلاص کرده و پای خود را از روی کلاچ بردارید. در غیر این صورت جعبهدنده خیلی زود خراب میشود و باید برای تعمیر آن هزینه بپردازید.
- تعویض به موقع دنده میتواند مانع از خرابی دنده خودرو شود. زمانی که سرعتتان در حال افزایش است و زمانی که سرعت را پایین میآورید باید دنده را متناسب با سرعتتان عوض کنید.
- روغن گیربکس یا همان روغن واسکازین را به موقع تعویض کنید.